Maklobe

Maklobe
Foto: Jens Nordström

Maklobe

Av: Nawal Zaaroura

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

Maklobe betyder Gryta upp och ner och är en klassisk rätt från Mellanöstern. Tänk på att använda en stor gryta! Nästan alla ingredienser ska rymmas i grytan. I slutet vänder man upp och ner på grytan på ett stort fat.

Ingredienser

portioner
  • 6 kycklinglår
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 aubergines
  • 2 gula lökar
  • 2 tomater
  • 4 dl ris
  • 500 g nötfärs
  • 100 g cashewnötter
  • ca 1 l olja, till fritering
  • lagerblad
  • salt
  • kardemumma
  • Vegeta (allkrydda)
  • sju kryddor
  • svartpeppar

Till servering

  • grönsallad
  • yoghurtsås, kall

Gör så här

  1. Skiva auberginen i runda skivor.
  2. Strö över salt och låt dem ligga i två timmar innan tillagning. Saltet drar ut vätskan ur auberginen.
  3. Tvätta därefter skivorna och torka dem med papper.
  4. Blötlägg riset i en timme.
  5. Koka kyckling med lagerblad och kardemumma i ca 25 minuter. Spara kokvattnet.
  6. Skär grönsakerna i runda skivor och fritera alla grönsaker inklusive auberginerna.
  7. Lägg grönsakerna åt sidan.
  8. Häll av vattnet från riset och krydda riset med svartpeppar, vegeta, salt och sju kryddor.
  9. Ta en stor gryta och lägg det okokta riset längst ner.
  10. Fyll på med kyckling och därefter alla friterade grönsaker.
  11. Ta vattnet som kycklingen kokade i och fyll på i grytan så att alla grönsaker täcks.
  12. Koka på hög värme i 15 minuter.
  13. Sänk därefter temperaturen och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
  14. Bryn köttfärsen med svartpeppar, salt och vegeta.
  15. Bryn cashewnötter i olja.
  16. När grytan har kokat färdigt ska den vändas upp och ner på ett stort fat. Underst hamnar grönsakerna, därefter kycklingen och slutligen riset.
  17. Toppa med den brynta köttfärsen och cashewnötter.
  18. Servera maklobe till grönsallad och kall yoghurtsås.