Saffransbutterkaka och saffransbröd

Vetebröd som fylls med mandelmassa ger saftiga bröd. Så här till julminglet gör jag en minivariant av butterkaka av halva degen. Halva degen bakar jag ut till ett saffransbröd, en limpa som jag sedan skär i skivor och rostar i smör och använder till snittar.

Här hittar du recept på smörstekt lussekatt med forellrom


7 december 2012

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 paket saffran à 0,5 g
  • En nypa salt
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g smält avsvalnat smör

Till pensling

  • 1 st ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37 grader.
  2. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.
  3. Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 1 rund bakform om ca 18-20 cm med smör.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en platta. 
  5. Bred på mandelmassan och dela plattan mitt itu på längden. Rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 1.5 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formen och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Knåda andra halvan och baka ut till en limpa. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  7. Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan och limpan på 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.
Kommentera receptet
Black friday

Fler goda recept