Mjuk pepparkaka med lingon och färskosttopping

Monika Ahlberg

Mjuk pepparkaka med lingon och färskosttopping

17 ingredienser

Lingon är välkänt gott till pepparkaka. Och med min supergoda färskosttopping som jag vanligtvis har på min morotskaka är denna munsbit svår att slå!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen nejlika
  • 1,5 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • 1 tsk bikarbonat
  • ca 3,5 dl vetemjöl

Topping

  • 200 g smör, smält avsvalnat
  • 200 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skal och saft

Garnering

  • lingon

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Rör ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Tillsätt smör, créme fraiche, lingon och kryddor. Blanda mjöl och bikarbonat, tillsätt till smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan på 200° i ca 45 minuter.
  5. Vänd kakan och låt den svalna under bakduk.
  6. Smält smöret till toppingen och låt det svalna.
  7. Blanda det med philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker, skal och saft av citronen. Vispa till en fluffig kräm.
  8. Bred krämen över kakan och ställ kallt fram till serveringen.
  9. Skär kakan i rutor, små munsbitar och garnera med lingon.