Mia Öhrns kardemummabullar

8 röster
25 st

Frys in ogräddade och ojästa bullar så kan du ta ut dem allteftersom och njuta av doften av nygräddat!

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


Fler recept att förbereda:

Mia Öhrns mördegskakor »


Jordgubbspaj med dulce de leche »


Visa mer
25 st

Du behöver

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 840 g vetemjöl (14 dl)
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 msk kardemumma, nystött

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Kardemummasocker

  • 2 tsk kardemumma, nystött
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Deg
    Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken.
  3. Klicka även ner det mjuka smöret.
  4. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand.
  5. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  6. Fyllning
    Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel.
  7. Bre på fyllningen.
  8. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden: först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
  9. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda brickor eller skärbrädor.
  10. Plasta in och sätt in i frysen.
  11. Sockerlag
    Koka ihop socker och vatten och låt svalna.
  12. Ta ut bullarna i god tid innan de ska gräddas och låt dem jäsa.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.
  14.  Pensla bullarna med sockerlagen och strö över kardemummasockret.
12 juni 2012
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept