Sylvass chokladtårta med björnbär

Sylvass chokladtårta
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Sylvass chokladtårta med björnbär

19 ingredienser

Tårta med chokladbottnar och björnbärssfrosting, dekorerad med spetsar i mördeg.

Vegan: Använd mjölkfritt smör och växtbaserad mjölk t.ex. soja-, mandel-, eller havremjölk

Ingredienser

Mördeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 dl strösocker
  • salt
  • 2 msk majsstärkelse
  • 200 g smör
  • 4 msk vatten

Chokladbottnar

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 4,5 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja

Björnbärsfrosting

  • 200 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 1 förp björnbär, frysta [250 g]
  • 10 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

Mördeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Nyp ihop vetemjöl, kakao, strösocker, maizena, en nypa salt och smör i en bunke.
  3. Tillsätt vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
  4. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, och skär till en stor rektangel som är 16-18 cm bred.
  5. Skär ut långsmala trianglar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Böj till spetsarna så att de blir vågade.
  6. Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Chokladbottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla två springformar, 20 cm i diameter. Om du vill vara säker på att kakan inte fastnar - stoppa en rundel bakplåtspapper i bottnen.
  2. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke.
  3. Vispa ner mjölk och rapsolja med hjälp av en ballongvisp.
  4. När din smet är slät och fin utan klumpar fördelar du den i formarna och gräddar i 20-25 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Björnbärsfrosting

  1. Tina björnbär och mixa de sedan till en puré i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
  2. Vispa smöret krämigt med elvisp och tillsätt sedan lite björnbärspuré i taget.
  3. Fortsätt att vispa och häll ner florsockret, även det lite i taget. Smaksätt med vaniljsocker.
  4. Lägg en chokladbotten på ett tårtfat.
  5. Bred ut ett lager björnbärsfrosting och lägg på nästa botten.
  6. Bred nu ut ett lager med frosting runt med hela tårtan och om du vill, spritsa små toppar på tårtans ovansida.
  7. Tryck fast mördegsspetsarna runt om.