Italienska köttbullar

Italienska köttbullar
Foto: Johan Knose

Italienska köttbullar

Av: Mats Bergwall

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Nyttiga och otroligt goda italienska köttbullar.

Näringsvärde/portion i gram
Kj: 1285
Kcal: 307
Protein: 33
Kolhydrater: 14.14
Fett: 21.67

I procent
Protein 35%
Kolhydrater 15 %
Fett 50%

Ingredienser

  • 400 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 0,5 kalvfond
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk basilika, hackad
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 2 dl krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 msk rött vin
  • 1 tsk soja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg tomatsåsens ingredienser i en kastrull och koka upp den. Smaka av med salt och peppar, mixa till en slät sås. Späd med lite vatten om du tycker att den är för tjock.
  2. Fräs löken och låt den svalna. Blanda sedan ströbröd, ägg, kalvfond, dijonsenap, basilika, vitlök, salt, peppar och den stekta löken.
  3. Låt stå i någon minut. Blanda sedan i färsen och basilikan och forma smeten till lagom stora köttbullar. Stek sedan dessa i lite olja, när de fått en jämn yta häll på tomatsåsen. Låt koka i ca 5–7 minuter.