Vanilj- och citronsockerkaka med äpple

Vanilj- och citronsockerkaka med äpple
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Vanilj- och citronsockerkaka med äpple

9 ingredienser

En sockerkaka bakad helt utan vetemjöl, vitt socker, nötter eller mandel. Kakan är bakad på laktosfritt smör.

Ingredienser

  • 100 g laktosfritt smör
  • 100 g honung, fast, svensk
  • 0,5 citron, zest
  • 1 vaniljstång, urskrapade frön
  • 1 g salt
  • 2 ägg, rumsvarma
  • 75 g majsstärkelse
  • 25 g potatismjöl
  • 1 äpple

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa smör och socker luftigt och vitt med citronzest och vaniljskrap.
  3. Tillsätt salt och de rumstempererade äggen ett i sänder.
  4. Sikta sedan ned maizena och potatismjöl.
  5. Blanda väl.
  6. Till sist spritsar du upp massan i valfri smörsmord form.
  7. Skala och skiva äpplet och tryck ned skivorna i massan.
  8. Bakas i 20-25 minuter i små formar, stor sockerkaka bakas 45-50 minuter.