Kronans kaka på potatis

Kronans kaka
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Kronans kaka på potatis

15 ingredienser

Kronans kaka, en saftig och god kaka bakad på potatis. Servera gärna med citruskesella, eller toppa med jordgubbar som på bilden.

På bilden syns även

Magnus farmors Margaretatårta

Ingredienser

Kronans kaka

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 dl riven mandel
  • 1 dl kokt riven potatis
  • 0,5 dl kokta rivna morötter
  • 2 äggvitor

Mördeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk mjölk
  • 1 äggula

Citruskesella

  • 2 dl kvarg
  • 0,5 citron, rasp av

Gör så här

Mördeg

  1. Ingredienserna blandas ihop och ställ sedan i kyl.Kavlas sedan ut 2 mm och fodra en stor pajform.Och förbaka med lite ärtor i (så att den håller formen).#

Kronans kaka

  1. Vispa smör och socker vitt. Vänd sedan ned äggulor, potatisen, morötterna och mandel.
  2. Vispa äggvitan och vänd sedan ned den i smeten.
  3. Fyll smeten i det förbakade skalet och baka i 170 grader ca 20-25 min.
  4. Servera gärna med lite citruskesella, se nedan.

Citruskesella

  1. Blanda ihop citronrasp med kesella.