Konditorns goda mandelmusslor

Magnus Johansson

Konditorns goda mandelmusslor

7 ingredienser

Du behöver 45 st runda eller ovala, veckade formar. Servera eventuellt mandelmusslorna med romtopf och vispad grädde. Romtopf är bär eller frukt inlagda i rom- och sockerlag.

Här hittar du Magnus Johanssons recept på romtopf

Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker
  • smör, smält till formarna

Till servering

  • Roptopf (eller bär)
  • vispgrädde, lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet).
  3. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
  4. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna.
  5. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
  6. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
  7. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
  8. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och romtopf eller färska bär.