Vegetarisk tempura med norisalt

0 röster
4

Fritera dina favoritgrönsaker i härlig tempurasmet. Servera med norikryddat salt och en god soja.

Alternera själva grönsakerna efter årets säsonger och se till att de är riktigt krispiga och spänstiga. Tänk på att servera tempuran direkt efter den friteras så den är riktigt krispig och härlig.
Jens Dolks vintips
4320 Steinschaden Grüner Veltliner 2013, Österrike
Leth Grüner Veltliner 2013 har länge varit en favorit – men detta är en god utmanare som dessutom kostar 9 kronor mindre. Läskande smak med viss päronfruktighet och limeig syrlighet.
 
1912 Natureo Free Muscat 2012, Spanien
Vill man vara nyttig så är det bästa alternativet naturligtvis att hoppa över alkoholen. Dock kanske inte vatten är så roligt som alternativ. Detta är det godaste alkoholfria vinet på Systembolaget.
 
1922 Weihenstephaner Hefeweissbier, Tyskland, 500ml
En riktigt god alkoholfri öl är också ett alternativ. Veteöl brukar jag alltid tipsa om som ett extra gott matöl – och lite extra gott till asiatiska smaker.


Visa mer
4

Du behöver

 • 3 dl siktat vetemjöl
 • 2 krm bakpulver
 • 2 små ägg
 • 2 dl iskallt vatten
 • 700 g blandade späda grönsaker (ex blomkål, broccoli, salladslök, brysselkål)
 • frityrolja

Norisalt

 • 1 noriblad
 • 0,5 tsk chiliflakes
 • 1 msk rostade sesamfrön (gärna både svarta och vita)
 • 1 msk flingsalt

Servering

 • god japansk soja

Gör så här

 1. Riv noribladet i mindre bitar och mixa det tillsammans med övriga ingredisenser i en matberedare med knivar eller i en kryddkvarn. Mixa det inte för mycket, det får gärna vara lite grovt. Häll saltet i en skål och ställ åt sidan.
 2. Skär grönsakerna i små buketter och stavar (brysselkålen kan du dela på mitten, men bevara eventuella brysselkålsblommor hela).
 3. Häll rikligt med olja i en stor kastrull och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Oljan ska upp till en temperatur på 170-180 grader, det kontrollerar du enklast med hjälp av en kökstermometer. Du kan även testa om oljan är tillräckligt het genom att lägga i en brödsmula. Börjar den bli gyllene är temperaturen lagom.
 4. Gör nu tempurasmeten. Rör samman ägg och iskallt vatten lätt, med ex asiatiska ätpinnar. Rör slarvigt ned vetemjöl och bakpulver, det får gärna vara lite klumpar i smeten. Doppa grönsakerna i smeten så de täcks.
 5. Fritera ca 5-7 bitar åt gången (beroende på hur vid kastrull du har) i ca 3-5 minuter. De ska inte få för mycket färg men blir ordentligt krispiga. Rör om försiktigt några gånger under tiden. Ta upp tempuran med en hålslev och lägg dem på dubbelt hushållspapper och servera därefter genast tillsammans med god soja och norisaltet. (Man kan doppa tempuran i lite soja innan man doppar dem i norisaltet för att det lättare ska fastna).
9 januari 2015

laddar fler recept

Laddar fler recept