Lyxig chokladkaka med choklad- och honungsganache

Lisa Lemke 2016

Lyxig chokladkaka med choklad- och honungsganache

13 ingredienser

40+30 minuter

Här har vi kladdkakan med extra mycket choklad! Vansinnigt god och lyxig, se bara till att inte baka kakan för länge och hellre låta den stå till sig och gå samman i rumstempereratur.

Tips: Vill du ha en ännu godare kladdkaka? Låt gärna stå minst 8 timmar innan servering. (Kladdkaka är alltid godast dagen efter när kakan gått samman och blivit lite kladdigare och segare, inte bara lös.)

Ingredienser

portioner –12 bitar

Chokladkaka

  • 400 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 175 g smör, rumstempererat
  • 90 g rörsocker
  • 5 äggulor
  • 55 g vetemjöl [ca 1 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl standardmjölk
  • 5 äggvitor

Chokladkräm/choklad- och honungsganache

  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl honung [ca 20 g]
  • 20 g smör, rumstempererat

Valfritt:

  • 100 g hasselnötter, rostade

Gör så här

  1. Chokladkräm
  2. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  3. Koka upp grädde och honung och häll den heta blandningen över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.
  4. Låt svalna till cirka 38 grader, kontrollera med kökstermometer. Rör gärna runt för en snabbare avsvalning.
  5. Skär smöret i små tärningar och tillsätt det i 2–3 omgångar under mycket kraftig vispning. (Genom att vispa riktigt kraftigt går smöret in i chokladblandningen bättre.)
  6. Ställ chokladkrämen åt sidan.
  7. Chokladkaka
  8. Värm upp ugnen till 175 grader.
  9. Klipp till bitar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter. Det går enkelt om du först penslar formen med lite vatten eller olja.
  10. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad.
  11. Vispa smör och socker krämigt med elvisp i en bunke. Vispa ner en äggula i taget.
  12. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt. Häll i mjölk och smält choklad och vispa ihop till en slät smet.
  13. Vispa äggvitorna till ett fast skum 
i en ren bunke.
  14. Vänd ner skummet i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd runt tills smeten har gått ihop helt.
  15. Bred ut chokladsmeten jämnt i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.
  16. Grädda kakan i mitten av ugnen 
i ca 30 minuter. Då ska kakan kännas något fast ute i kanterna, men lösare i mitten.
  17. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.
  18. Bred över chokladkrämen på toppen av kakan och toppa eventuellt med rostade hasselnötter och lite fling- eller pärlsalt.
  19. Servera tillsammans med glass eller lättvispad grädde.