Blinier med kallrökt lax

0 röster
8

De ryska plättarna blinier, där bovetemjölet ger en lite syrlig smak, är godast varma. Genom att lägga de nystekta blininerna på en plåt i ugnen på 80 grader kan du servera alla varma på en och samma gång även om själva gräddandet tar lite tid.

Visa mer
8

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl ljummen mjölk
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 msk gräddfil
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • smör (till stekning)

Till servering

  • kallrökt lax, skivad
  • creme fraiche
  • citron, rivet skal
  • dill ( plockad )
  • finhackad rödlök

Gör så här

  1. Rör ner jästen i mjölken.
  2. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa ca en timma i rumsvärme.

  3. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten.
  4. Hetta upp ett plättlagg eller en stekpanna med rikligt med smör. Stek små, tjocka "plättar" på medelhög värme i ca 2 minuter på varje sida eller tills de får en fått en fin gyllene färg.
  5. Servera plättarna genast med kallrökt lax, crème fraiche, rivet citronskal, plockad dill och hackad rödlök.
3 maj 2013

Laddar fler recept