Sotad salmalax med citroncrème, soya och gurka

Klas Lindberg

Sotad salmalax med citroncrème, soya och gurka

19 ingredienser

Halstrad lax som serveras med laxrom, en fräsch citroncrème och syrad gurka.

Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

portioner
  • 200 g rå lax (typ salma)
  • 1 msk olja
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • 20 g laxrom

Gurka

  • 10 cm gurka, skalad och delad i 1 cm tärningar
  • 1 msk citron, saft
  • 2 msk olivolja
  • 30 g gräslök
  • salt
  • svartpeppar

Citroncrème

  • 3 dl gräddfil, avhängd över natten
  • 1 msk soja, japansk
  • 0,5 citron, fint rivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Dekor

  • 20 g körvel, plockade i vippor

Gör så här

  1. Krydda laxen med salt och svartpeppar.
  2. Gnid in i olja rulla direkt på hällen eller en väldigt varm torr stekpanna ca 20 sekunder på varje sida.
  3. Blanda samman citron och olja och pensla fisken.
  4. Kyl laxen i ca 30 minuter och skär upp i skivor, toppa med laxrom.

Gurka

  1. Krydda gurkan med citronsaft, olivolja, gräslök samt salt och svartpeppar.

Citroncrème

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar, fyll upp på spritspåse.