Färsfocaccia med potatis- och selleripuré och ugnsbakad tomatsallad

Färsfocaccia med potatis- och selleripuré och ugnsbakad tomatsallad
Foto: TV4
Karin Fransson
Karin Fransson

Färsfocaccia med potatis- och selleripuré och ugnsbakad tomatsallad

31 ingredienser

Ett recept på ett annorlunda sätt att tillaga köttfärs, komponerat av Ölandskocken Karin Fransson.

Här kan du se Karin Fransson laga rätten i Nyhetsmorgon!

Ingredienser

portioner

Färsfocaccia

  • 500 g blandfärs
  • 4 msk ströbröd (gärna färskt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, finhackad eller riven
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • ca 1 tsk salt
  • ca 1 vitpeppar, nymalen
  • 1-2 dl soltorkade tomater, hackade
  • ca 20 svarta oliver utan kärnor
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin
  • rapsolja smaksatt med vitlök, till stekning
  • 1 dl persilja, hackad
  • 80 g lagrad prästost

Ugnsbakad tomatsallad

  • 6 tomater (gärna plommontomater)
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • en rejäl nypa socker
  • 3 msk blandade örter, hackade (som basilika, timjan, rosmarin, persilja)
  • 2 färska lagerblad (om det finns, annars torkade)
  • 4 msk vitlöksolja
  • 3 msk vinäger (gärna basilika eller balsamvinäger)
  • rapsolja
  • svarta oliver

Potatis- och selleripuré

  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 300-400 g rotselleri
  • 2-2,5 dl gräddmjölk
  • ca 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar, malen
  • muskot, malen

Gör så här

  1. Färsfoccacia: Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Börja med att blanda ströbrödet med mjölken, låt stå och svälla i ca 10 minuter.
  3. Rör ihop köttfärsen med ägget och den hackade löken, salt och peppar, ev. kryddor eller örter.
  4. Tillsätt det svällda ströbrödet och blanda ihop till en smidig smet. Arbeta inte färsen för länge och för väl, då blir den seg.
  5. Tryck ut färsen ca 1,5 cm högt i en smord tårtform eller en rektangulär ugnssäker form.
  6. Gör små fördjupningar i färsen som till en focaccia. Fyll hålen med till exempel hackade soltorkade tomater och svarta oliver.
  7. Strö över lite färsk rosmarin och ringla slutligen över lite vitlöksolja.
  8. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter, sätt gärna på grillen de sista 5 minuterna.
  9. Skär i tårtbitar och hyvla över lagrad ost som svecia eller prästost, avsluta med hackad persilja.
  10. Ugnsbakad tomatsallad: Sätt ugnen på 200ºC.
  11. Dela de sköljda tomaterna i halvor, skär bort blomfästet, placera dem på ett ugnssäkert fat. Salta, peppra och sockra dem.
  12. Strö över de hackade örterna, kläm lagerbladen emellan o. droppa över vitlöksoljan. Lägg över färska timjanskvistar och sätt in i ugnen på ca. 20 minuter.
  13. När tomaterna är färdiga, droppa över balsamvinägern och avsluta med en god kallpressad rapsolja samt färsk basilika och ev. några svarta oliver.
  14. Potatis- och selleripuré: Skala potatisen och rotsellerin.
  15. Skär dem i grövre tärningar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av lite.
  16. Pressa både potatis och selleri igenom en potatispress och blanda ihop.
  17. Rör sedan ner gräddmjölken lite undan för undan och slutligen smöret. Det är smöret som gör denna puré extra len och extra god, det är upp till var och en, hur mycket man vill ha i.
  18. Smaka av med salt och peppar samt en aning malen muskotnöt.