Mjuk pepparkaka med torkad frukt

Mjuk pepparkaka
Foto: tv4
Johanna Westman
Jens Linder
Johanna Westman
Jens Linder

Mjuk pepparkaka med torkad frukt

Av: Johanna Westman, Jens Linder

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Mjuk pepparkaka med glasyr och torkad frukt.Den här ljuvliga kakan behöver man ju inte bara äta på adventsmornar, den passar i alla sammanhang året runt! Recept från boken December

Ingredienser

Mjuk pepparkaka

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära

Till formen

  • 1 msk smör
  • 2-3 msk ströbröd

glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 3 msk grädde
  • 1 dl nötter och torkad frukt, hackade

Gör så här

Mjuk pepparkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång brödform.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om ordentligt. Rör ner gräddfilen. Blanda ner alla kryddorna och bikarbonat i mjölet och rör om ordentligt. Rör ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen.
  3. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda den i 45 minuter eller tills en sticka kommer helt torr ur kakan. Låt pepparkakan svalna lite innan du stjälper upp den.

Glasyr

  1. Blanda ihop florsocker och grädde till en tjock glasyr och bred den över den avsvalnade mjuka pepparkakan. Strö över nötter och torkad frukt.