Små delikata bakelser är dessa eclairs fyllda med hemgjord
vaniljkräm och jordgubbar.
Visa mer
2 h
Du behöver
Petit choux-deg
125 g (1,25 dl) vatten
125 g (1,25 dl) standardmjölk
120 g smör
3 g (0,5 tsk) salt
140 g (2,5 dl) vetemjöl
4 ägg
Dekoration
500 g jordgubbar
florsocker
Vaniljkräm - Crème pâtissière
5 dl standardmjölk
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
1,5 dl strösocker
2 msk maizena
2 msk vetemjöl
6 äggulor
Gör så här
Eclairs Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull. Rör ner mjölet. Låt degen koka ihop ett par minuter på svag värme under konstant omrörning.
Låt degen svalna helt. Tillsätt 1 ägg och arbeta in det ordentligt. Upprepa med återstående ägg, ett i taget. Degen ska vara slät, glansig och nästan lite seg när den är klar.
Täck bunken med plastfolie som trycks ner så den ligger på degen (för att det inte ska bli en hård yta). Låt vila 1 timme eller ställ in i kylen för användning dagen efter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut 1 cm breda korvar, långa som ett pekfinger, på ett bakplåtspapper. Jämna till dem med ett fuktat finger.
Grädda mitt i ugnen. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. Grädda cirka 15 minuter till eller tills éclairerna fått en ljusbrun färg. Stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt dem vila 5 minuter.
Ta ut ur ugnen och stick ett litet hål på toppen av éclairerna så de kan tryckutjämna utan att falla ihop. Då blir de av med invändig ånga och får en bättre konsistens. Jag använder en köttermometer, som ger lagom stort hål.
Vaniljkräm Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.
Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är klumpfri.
Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt – helst genom en finmaskig sil – i kastrullen.
Hetta upp på medelvärme under konstant omrörning. Rör ända ner i bottnen. När smeten tjocknat ordentligt, ta av från värmen, täck med plastfolie och ställ kallt. Vispa upp den före användning. Klarar sig 3 dagar i kylen.
Servering Dela eclairsen och spritsa på vaniljkräm. Toppa med skivade jordgubbar och lägg på locket. Pudra över florsocker precis innan servering.