Bulgogiflankstek med koreanska tillbehör

Jennie Walldén KM

Bulgogiflankstek med koreanska tillbehör

18 ingredienser

25 min

Grillad flankstek marinerad i sesamolja, soja och vitlök. Serveras med sesamböngroddar och koreansk dippsås.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 700 g flankstek
  • 3 msk koreansk soja (eller japansk)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • svartpeppar, nymalen

Sås

  • 1 dl ssamjang - saltsöt koreansk sojabönspaste
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 salladslök, fint skivad
  • 2 tsk rostade sesamfrön

sesamböngroddar

  • 150 g färska böngroddar, från mungbönor
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Till servering

  • 4 dl koreanskt ris (eller japanskt ris)
  • 2 dl kimchi (hemgjord eller färdigköpt)
  • 3 mild färsk grön chilifrukt, i skivor
  • 2 krukor krispsallad

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till köttmarinaden. Lägg i köttet och låt stå i rumstemperatur medan du förbereder det andra, eller gärna över natten i kylskåp.
  2. Lägg alla böngroddar i ett durkslag. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten så tillagningen avstannar. Låt rinna av väl. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och lägg i en liten skål.
  4. Grilla köttet på direkt värme. Några minuter på varje sida räcker om man vill ha medium rare.
  5. Skiva upp köttet i tunna skivor och servera med sesamböngroddar, sås, kimchi, chili och ris i salladsblad. Äts gärna med händerna!