Pekinganka
Pekinganka
17 ingredienser
Ingredienser
- 2 ankbröst, med skinn
- 16 pannkakor till pekinganka
- 1 gurka
- 1 knippe färsk lök
Hoisinsås
- 0,25 salladslök
- 0,25 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk matolja
- 2 dl hoisinsås
- 4 cl sweet bean sås
- 1,5 dl strösocker
- 4 cl tahinipasta
- 4 cl vatten
- 2 cl sesamolja
Vinägern till Peking Ankan
- 5 cl röd kinesisk vinäger
- 2 dl maltos
- 4 dl vit kinesisk vinäger
Gör så här
- Skålla ankan på krok med vatten i ca 1 min.
- Ös ankan med "vinägersockret" i 1 minut tills den luktar riktigt surt.
- Häng ankan på tork på en krok minst ca 5 timmar i rumstemperatur.
- Stek ankan hängd i ugnen på 110 grader till 58 grader på benet.
- Fräs vårlök, gullök och vitlök i oljan utan att de tar färg tills de är helt mjuka, tillsätt de övriga ingredienserna till sjud såsen utan att den kokar.
- Skala och skär ut kärnhuset på gurkan. Skär gurkstavar som är ca 1x6 cm strimla färsklöken i samma längd som gurkan.
- Vid servering, ljumma upp ankan till en kärntemperatur på 40 grader i ugnen,
- Ös sedan ankan i 160-180 grader varm matolja, tills den är krispig.
- Skiva ankan i tunna skivor. Servera ankan med gurka, färsklök, hoisinsås och nyångade pankakor.