Pekinganka

Henrik Norström

Pekinganka

17 ingredienser

Ingredienser

  • 2 ankbröst, med skinn
  • 16 pannkakor till pekinganka
  • 1 gurka
  • 1 knippe färsk lök

Hoisinsås

  • 0,25 salladslök
  • 0,25 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 2 dl hoisinsås
  • 4 cl sweet bean sås
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 cl tahinipasta
  • 4 cl vatten
  • 2 cl sesamolja

Vinägern till Peking Ankan

  • 5 cl röd kinesisk vinäger
  • 2 dl maltos
  • 4 dl vit kinesisk vinäger

Gör så här

  1. Skålla ankan på krok med vatten i ca 1 min.
  2. Ös ankan med "vinägersockret" i 1 minut tills den luktar riktigt surt.
  3. Häng ankan på tork på en krok minst ca 5 timmar i rumstemperatur.
  4. Stek ankan hängd i ugnen på 110 grader till 58 grader på benet.
  5. Fräs vårlök, gullök och vitlök i oljan utan att de tar färg tills de är helt mjuka, tillsätt de övriga ingredienserna till sjud såsen utan att den kokar.
  6. Skala och skär ut kärnhuset på gurkan. Skär gurkstavar som är ca 1x6 cm strimla färsklöken i samma längd som gurkan.
  7. Vid servering, ljumma upp ankan till en kärntemperatur på 40 grader i ugnen,
  8. Ös sedan ankan i 160-180 grader varm matolja, tills den är krispig.
  9. Skiva ankan i tunna skivor. Servera ankan med gurka, färsklök, hoisinsås och nyångade pankakor.