Rökt lax med gubbrörepotatis

Rökt lax med gubbrörepotatis
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Rökt lax med gubbrörepotatis

Av: Gustav Trägårdh

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

45 min

En härligt somrig rätt som med fördel äts under en solig himmel.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar lax (à 120 g)
  • 0,5 kg mandelpotatis
  • 4 schalottenlökar
  • 8 ansjovisfiléer
  • 50 g smör
  • 1 knippe dill
  • salt
  • peppar
  • 2 ägg, kokta
  • 50 g smör
  • 1 knippe gräslök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader. Placera laxen i en ugnsfast form och baka den i cirka 45 minuter.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Hacka de kokta äggen.
  3. Bryn smöret i en stekpanna. Strimla löken och skala och krossa potatsen och blanda ner i en skål med det brynta smöret. Hacka dillen och rör ner den tillsammans med ansjovisfiléerna. Salta och peppra. Bryn smöret. Hacka gräslöken.
  4. Smält smöret i en kastrull. Servera laxen med gubbrörepotatisen, ägghacket, det smälta smöret och klippt gräslök.