Tartar på lax från Strömma

Tartar på lax från Strömma
Foto: Frederik Zäll

Tartar på lax från Strömma

13 ingredienser

Vi köpte oss en finfin färsk lax och tuffade vidare ut och la oss vid en vacker klippa. Vi öppnade en kall öl och konstaterade att den sanna glädjen upplevs i detta nu.

Ingredienser

portioner
  • 800 g färsk lax, skinn- och benfri
  • 1 ask rucolasallad
  • 1 ask körsbärstomater
  • 3 msk citron, pressad
  • 2 msk limefrukt, pressad
  • 1 msk cognac
  • 1 knippe dill
  • 1 msk färsk basilika, hackad
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk strösocker
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda citronsaft, limesaft, cognac, 2 msk hackad dill, basilika, dijon, olivolja, salt och peppar i en stor glasskål.
  2. Skär fina små tärningar av laxen. Salta och peppra. Lägg ned tärningarna i glasskålen och vänd runt med stor omsorg. Täck över med lite plastfolie och låt stå svalt i 30 minuter.
  3. Skölj rucolan väl och lägg upp den på fyra assietter. Tvätta och dela cocktailtomaterna och lägg på salladsbädden.
  4. Låt laxen rinna av lätt i ett durkslag. Pressa laxen i en portionsform, vänd snabbt upp den på rucolan, lyft varsamt bort formen och lägg en fin basilikakvist på toppen. Servera med en isande kall öl och flatbröd med färskost.