Mjuk polenta med basilikadoftande tomatsås

Mjuk polenta med basilikadoftande tomatsås
Foto: Filip Poon
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Mjuk polenta med basilikadoftande tomatsås

14 ingredienser

30 m

Filip Poons magiska polenta med parmesan, tomatsås och crème fraiche.

Ingredienser

portioner

Polenta

  • 250 g polenta
  • 2,5 l vatten
  • 50 g smör
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt

Tomatsås

  • 2 förp krossade tomater
  • 4 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 2 msk strösocker
  • salt
  • 2 krukor basilika

Servering och garnering

  • körsbärstomater
  • crème fraîche
  • basilika

Gör så här

  1. Skala och hacka upp vitlöken, fräs den med olivolja i en stor stekpanna på medelvärme i ca 3 min, eller tills den börjar ta färg. Häll i de krossade tomaterna, socker och lite salt och låt sjuda ihop på medelhög värme ca 20 min (om den tjocknar, i med en skvätt vatten).
  2. Koka upp 2,5 liter vatten till polentan, i med en nypa salt. Riv parmesan.
  3. När tomatsåsen har kokat i ca 15 min hacka ner basilikan och lägg i (spara några blad till garnering), påbörja sedan polentan.
  4. Vispa, med en ballongvisp ner polentan i det kokande vattnet, dra ner på värmen till låg och vispa konstant i ca 3 min. Låt sedan polentan stå ca 5 min på låg värme, vispa emellan åt.
  5. Efter fem minuter ha i smöret och parmesanen, vispa till en slät puré. Smaka av med salt.
  6. Servera sedan med cocktailtomater, crème fraiche och basilikablad.