Raw choklad- och körsbärscheesecake

Raw choklad- och körsbärscheesecake
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Raw choklad- och körsbärscheesecake

14 ingredienser

Krämig och god raw cheesecake med cashewnötter och körsbär som fyllning på en chokladbotten. Kakan har en ljuvlig smak av fudge och är vansinnigt god halvfryst.

Recept ur boken Sött utan vitt socker

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 4 dadlar, urkärnade
  • 1 msk kokosolja
  • 3,5 dl kokos, riven
  • 1 dl rå kakao
  • 1 krm havssalt

Fyllning

  • 3,5 dl cashewnötter
  • 5 msk kokosolja
  • 1 citron, saft
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 msk agavesirap
  • 1 dl vatten
  • 1 krm havssalt
  • 3 dl urkärnade körsbär, färska eller frysta som tinat

Garnering

  • färska hallon

Gör så här

  1. Botten
  2. Blötlägg dadlarna i vatten i cirka 2 timmar. Häll av vattnet.
  3. Täck en springform, cirka 18 centimeter i diameter, med plastfolie.
  4. Smält kokosoljan så att den blir flytande (den ska inte bli varm). Mixa dadlar, kokosolja, kokos, kakao och salt i en matberedare tills det blir en degig konsistens.
  5. Tryck ut degen i formen så att bottnen är täckt. Ställ i kylen och låt vila en stund.
  6. Fyllning
  7. Blötlägg cashewnötterna i vatten i cirka 2 timmar. Häll av vattnet.
  8. Smält kokosoljan så att den blir flytande (den ska inte bli varm). Lägg alla ingredienser utom körsbären i en matberedare och mixa tills det blir en fin kräm.
  9. Häll 0,75 av fyllningen i formen och sprid ut över bottnen.
  10. Mixa resten med bären och bred ut på det första lagret fyllning.
  11. Låt kakan stå i frysen över natten, täckt med plastfolie. Ta ut den cirka 30 minuter före servering och dekorera med hallon.