Pumpasoppa med sötpotatis och lakritscrème

20 m
4 - 6

Släta soppor kan varieras i det oändliga. Här har vi valt att krydda tillbehöret med lakritspulver och själva soppan med lakritsrot. Soppan går utmärkt att frysa.

12 april 2015
20 m
4 - 6

Du behöver

  • ca 500 g butternutsquash eller pumpa
  • ca 300 g sötpotatis
  • 200 g morötter
  • 1 solovitlök eller 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 0,5-1 röd chili/spansk peppar
  • raps- eller olivolja att fräsa i
  • 1 l grönsaks- eller kycklingfond
  • 0,5 msk mald lakritsrot
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk färskriven ingefära
  • salt, peppar
  • ev 1 dl vispgrädde

Till lakritscrème:

  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • lite salt
  • 0,5-1 msk lakritspulver
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Fräs dem lätt i olja i en tjockbottnad kastrull. Späd med fond och sjuk under lock tills grönsakerna är mjuka. Krydda med lakritsrot, gurkmeja och ingefära.
  2. Mixa soppan slät med stavmixer eller i mixerkanna. Smaka av med salt och peppar och kanske mer av de övriga kryddorna.
  3. Blanda crème fraiche och majonnäs. Krydda med salt och lakritspulver. Klipp över färsk persilja.
  4. Servera soppan med en klick lakritscrème och gärna ett bröd till.
Kommentera receptet

Fler goda recept