Baklava

Baklava
Foto: Matton
Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Baklava

12 ingredienser

1h

Baklava, en söt och god efterrätt med ursprung i Turkiet. Frasig filodeg, pistagenötter, valnötter och aprikoser är det i denna variant.

Ingredienser

Till 12 personer:

  • 100 g smör
  • 60 g pistagenötter, finhackade
  • 60 g valnötter, finhackade
  • 70 g torkade aprikoser, finhackade
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 tsk mald torkad ingefära
  • 0,25 tsk malen kanel
  • 4 stora eller 8 mindre ark filodeg, tinade
  • 2,75 dl honung
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citron, pressad
  • 3 msk pistagenötter, finhackade, att strö över

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°. Smält smöret över svag värme. Smörj en fyrkantig bakform eller liten långpanna, ungefär 20x20 centimeter med lite av smöret, ställ resten åt sidan. Förbered fyllningen genom att blanda hackade pistagenötter, valnötter, aprikoser, socker och kryddor. Ställ åt sidan.
  2. Bred försiktigt ut ett ark filodeg med långsidan mot dig, pensla degen med smält smör och lägg ett andra ark filodeg ovanpå. Täck resten av degen med en fuktig, väl urvriden handduk (filodeg torkar annars och går lätt sönder).
  3. Lägg på fyllningen i ett tunt lager och fördela den nästan ända ut i kanten av det dubbla, smörade degsjoket. Rulla ihop det hela som en smal rulltårta men pensla hela vägen (ovanpå "degrullen") generöst med smör allteftersom du rullar. När rullen är klar skärs den i ca 6 cm bitar med vass kniv. Lägg bitarna i den smörade formen.
  4. Fortsätt på samma sätt tills all deg och all fyllning använts. Sätt in formen och grädda kakorna i ugnen i 25­-35 minuter tills de fått fin gyllene färg.
  5. Värm under tiden honung och vatten i en liten kastrull. Koka utan lock tills det blir en tjock lag. Smaksätt då med citronsaft.
  6. Lyft över de färdiga bakelserna i en porslinsform, skeda över den tjocka honungssåsen och låt allt kallna helt. Strö över lite hackade pistagenötter.