Kougin amann - söta smördegsbakelser

0 röster
12 st

Det här är Bretagnes lite extravaganta variant av croissanten. Det är en smörfylld deg där smöret, saltet och sockret karamelliseras till en makalös god frasig bulle. Bästa tillbehöret till en kopp kaffe och din utflyktsdag är komplett. /Anette

Visa mer
12 st

Du behöver

 • 6 g jäst
 • 1,25 dl ljummet vatten
 • 4,75 dl siktat vetemjöl
 • 250 g extrasaltat smör
 • 2 tsk salt
 • knappt 2 dl strösocker

Gör så här

 1. Lös upp jästen i det ljumma vattnet och arbeta in mjölet tills du har en kladdig deg. Knåda den i 10 minuter (eller 5 minuter i en mixer). Degen ska vara smidig och elastisk.
 2. Lägg degen i en bunke, plasta in den och låt den sedan stå i en timme. Degen ska jäsa till dubbel storlek.
 3. Under tiden hyvlar du smöret med en osthyvel i tunna skivor och placerar dem på en bricka i frysen. Där kan de få ligga och huttra i en halvtimme.
 4. När degen jäst klart lägger du den på ett mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel som är cirka 30 x 40 cm. Plantera ut smörskivorna i mitten av degplattan och lämna en tredjedel av degen tom på var sida av smöret. Vik in kanterna mot mitten – alltså över smöret. Pressa ihop degen så att smöret bli instängt i ett degkuvert. Kavla ut kuvertet så att degen blir 30 x 40 cm igen och vik ihop igen. Kavla och vik några gånger på samma sätt, ju flera gånger du kavlar, desto flakigare blir degen. Du behöver verkligen inte vara matematiker för att få ihop detta bakverk. När du vikt klart det hela ska degen vila. Plasta in degen och låt den ligga i kylen i två timmar (eller över natten).
 5. När degen är färdig ställer du ugnen på 200 grader. Strö ut 1 dl socker på ditt bakbord och lägg på degen. Strö ytterligare 1 dl ovanpå degen och börja kavla. Degen ska återigen bli en rektangel på 30 x 40 cm. Strö resterande socker och flingsaltet över degen. Rulla ihop till en tight rulltårta och skär den i tolv bitar som du ställer i muffinsformar, eller i så klämmer du ihop dem i en springform.
 6. Baka kouignetterna i 25 minuter eller tills de är gyllene och har rest sig. Låt dem svalna i formen innan du serverar dem(ät dem inte direkt från ugnen för då bränner du tungan).
2 februari 2015

Laddar fler recept...