Fänkålsstekt rapsgriskarré med kålrotscrème

Fänkålsstekt rapsgriskarré med kålrotscrème, syrad kålsallad samt äppelsky.

Rapsgris kallas grisar som fått raps tillsatt till sitt foder vid uppfödning. Detta påverkar smaken på köttet.

1 mars 2013

Du behöver

  • 800 g svensk rapsgriskarré
  • 0,5 dl fänkålsfrön
  • 4 vitlöksklyftor

Rotmoscrème

  • 1 kålrot
  • 1 kålrabbi
  • 4 morötter
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • 100 g smör

Äppelsky

  • 6 dl buljong av gris eller kalv
  • 2 rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 knippe timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl äppelmust eller cider

Kålsallad

  • 1 huvud spetskål
  • 0,5 dl sötstark senap
  • 2 msk champagnevinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl persilja, strimlad

Gör så här

  1. Fänkålsstekt fläskkarré
    Salta och peppra köttet.
  2. Mortla fänkålsfrön, grovhacka vitlök och lägg i en skål.
  3. Grilla eller stek karrén på hög värme, med neutral olja, när köttet fått en fin yta tillsätt smör och det grovhackade som ligger i skålen ös köttet i 1 min.
  4. Lägg köttet på galler och in i ugnen på 80 grader tills köttet har en innertemperatur på 60 grader, plocka bort vitlök och timjankvistar innan du serverar.
  5. Rotmoscrème
    Skär kålrot, kålrabbi och morötter(alla skalas) i 1 cm stora kuber och koka i buljong tills de blir riktigt mjuka.
  6. Lyft upp från vätskan och ånga av i en kastrull på låg värme tills de är helt torra.
  7. Tillsätt grädde och koka i ytterligare 15 minuter, lyft ur rotfrukterna och lägg i en mixerkanna för att mixa tillsammans med lite av grädden tills att det blir en slät och följsam konsistens. Smaksätt med smör och salt.
  8. Äppelsky
    Stek rödlök, vitlök och timjan i en kastrull i 5 min, slå på grisfond/kalvfond, vitt vin samt äppelmust och koka tills det är 5 dl vätska kvar, sila av och smaka upp med salt, peppar, smör och champagnevinäger. Du kan eventuellt reda av såsen lite beroende på konsistensen!
  9. Kålsallad
    Strimla spetskålen i tunna strimlor, och värm tillsammans med allt utom persiljan i en stekpanna i ca 2 minuter, tillsätt persilja och servera
Kommentera receptet

Fler goda recept