Pavlova med passions- och citroncurd

Pavlova med passions- och citroncurd
Foto: Alisa Bandell

Pavlova med passions- och citroncurd

Av: Alisa Bandell

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

När jag var runt tio år ville jag ha den här tårtan som födelsedagstårta i stället för den klassiska jordgubbstårtan som varit en tradition i min familj. Och bara för att det var så kul började jag sen baka tårtan tillsammans med mamma varje gång mina syskon fyllde år. Till slut kunde jag baka tårtan helt själv och sen dess har jag alltid bakat familjens olika födelsedagstårtor – utom när jag själv fyller år. Min Pavlova serveras med en syrlig passionsfruktscurd som ger tårtan en extra smaksensation och mer passion!

Filmtips!
Enligt legenden var det en kock i Nya Zeeland som gjorde den här tårtan för att hylla en gästande rysk ballerina vid namn Anna Pavlova. Därav namnet Pavlovatårta. En passande film är Black Swan – ja, kanske inte så jättepassande i och med att den är svart och svår, medan min Pavlovatårta är färggrann och spröd ... Men filmen är i alla fall väldigt bra, så se den om du inte redan har gjort det! /Alisa

Ingredienser

portioner6 - 8

maräng

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Passions- och citroncurd

  • 4 passionsfrukter
  • 1 citron
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Till tårtan

  • 3 dl grädde
  • kiwi
  • passionsfrukt
  • blåbär
  • hallon

Gör så här

  1. Maräng
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt hälften av strösockret under vispning på högsta hastighet. Tillsätt resten av strösockret efter några minuter och vispa till en tjock smet.
  3. Rör ner majsstärkelse och äppelcidervinäger. Klicka ut marängen med slickepott till en cirkel med 18 centimeter i diameter på en bakpappersklädd plåt. Marängen ska vara högre på sidorna än i mitten. Sätt plåten längst ner i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 75 minuter. Låt svalna.
  4. Passions- och citroncurd
  5. Gröp ur och sila passionsfrukten. Riv skalet och pressa citronen. Blanda passionsfruktsaften, citronskal, citronsaft, smör och strösocker i en kastrull. Värm under omrörning tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor och blanda ner i kastrullen. Sjud tills det tjocknar under vispning. Låt curden svalna. Hit kan du förbereda dagen innan.
  6. Vispa grädde och skiva frukt. Bred på passions- och citroncurden och grädden på pavlovan. Lägg på frukten. Servera!