Kalasmos med strössel

0 röster
4

Nybodaskolan i Tyresö. Receptet kommer kommer från tävlingen Barnens egen matskola.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 12 mjöliga vinterpotatisar
  • salt
  • 2 msk smör
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl varm mjölk
  • 1 morot
  • 1 förp rädisor
  • 1 knippe slätbladig persilja

Gör så här

  1. Sätt på kastrullen med 1 liter vatten. Lägg i potatisen och salt. Lägg på locket och sätt på högsta värme. När potatisen kokar upp minskas värmen till medelvärme.
  2. Tvätta och skala moroten och rädisorna. Moroten skärs i skivor som sedan delas i centimeterbreda remsor. Remsorna skärs på tvären till cirka 2 millimeter.
  3. Gör likadant med rädisorna, fast det blir kortare remsor.
  4. Persiljan sköljs och och skärs i strimlor tvärs över bladen.
  5. Häll av vattnet när potatisen är mjuk efter cirka 15–20 minuter. Se upp för ångan!
  6. Lägg i smörklicken och vispa sönder potatisbitarna med elvispen. Tillsätt vitpeppar.
  7. Mjölken värms i mikrovågsugn eller kastrull för att inte moset ska bli kallt. Späd med lite varm mjölk i taget.
  8. Rör till sist ner ”strösslet” och lägg upp moset i en skål som dekoreras med morotsblad, rädisblommor och persiljekvistar. Detta kalasmos serveras med polkagriskorv. Polkagriskorv är grillkorv inlindad i bacon. Korven grillas med baconet i riktigt varm ugn.
21 augusti 2009

Laddar fler recept