Nyårstips från vinskribenten Jens Dolk

I fredagens Nyhetsmorgon lagade Gustav Trägårdh lyxiga snittar och Jens Dolk kom med tips på champagne och bubbel att njuta av till snittarna och maten.

Jens bästa tips är att inte dricka den bästa och dyraste champagnen till tolvslaget - servera den istället till som fördrink eller maten för att kunna uppskatta smaken!

Här är Jens Dolks bubbeltips:

DRINKSKUMPA TILL SYRLIGA & SALTA TILLBEHÖR
90077 Champagne de Castelnau Brut Premier Cru, Frankrike, 289:- (5 Solar)
Trevlig champagnedoft med brödighet och bra balans och höstäpplig doft. Yngre smak än doft med lite skalbitterhet och vass citrussyra. Bra drinkbubbel men se till att servera lite syrliga eller salta tillbehör till.

RUNT 200 KRONOR
7395 Champagne de Pompadour Brut, Frankrike, 229:- (4 Solar)
Bästa champagnen runt 200-lappen. Drickvänlig, lätt sötmogen men sval och fräsch doft, smakrik i syrlig stil med grapeig eftersmak och bra längd. Rund chmapagne som kan drickas i sig själv utan tillbehör.

SPECIELL KORK
7450 Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée, Frankrike, 299:- (5 Solar)
På undersidan av korken fins ett silikonskikt. Detta hindrar vinet från att komma i kontakt med korken och minskar därigenom risken för korkskadat vin. Ung fräsch doft och smak med äppletoner, citrussyrlighet, mineraler och lätt rostad brödighet.

INTE RIKTIGT CHAMPAGNE – MEN NÄSTAN…
7694 Delmas Brut, Frankrike, 119:- (4 Solar)
Crémant betyder att det är ett franskt vin gjort enligt champagnemetoden, men det kan vara på andra druvor och kommer från andra regioner. Här från Limoux i Sydfrankrike med sval och fräsch omogen äpplighet och citrussyra.

Gott till maten:

BLANC DE NOIRS
7872 De Venoge Brut Blanc de Noirs, Frankrike, 319:- (5 Solar)
Fyllig och smakrik matskumpa som är gjord på bara blå druvsorter; pinot noir och pinot meunier. Rund och mjuk doft, smaken är mer frisk, äppelskalig och brödig.

ITALIEN-BUBBEL
94894 Ca' del Bosco Cuvée Prestige, Italien, 235:- (4 Solar)
Spännande och inte minst gott vin till den som normalt dricker champagne. Här en italiensk variant med härliga rostade brödtoner och omogen äpplig syrlighet.

VINTAGE
7553 Palmer Blanc de Blancs 2004, Frankrike, 284:- (5 Solar)
God årgångschampagne – 2004 – och perfekt matbubbel med lång och smakrik lätt rostad brödighet och apelsin-grapeig syrlig eftersmak. Perfekt till eleganta nyårsfiskrätter.

Gustav Trägårdhs lyxiga snittar och tilltugg hittar du här!