Nougatcheesecake med smörkola och hasselnötter

4

Du behöver

Bakad nougatcheesecake

  • 200 g färskost
  • 200 g nougat, t ex nougat
  • 2 ägg

Smörkola

  • 100 g strösocker
  • 150 g ljus sirap
  • 225 g grädde
  • 200 g smör
  • 10 g salt

Romsås

  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mörk rom
  • 50 g smör

Saltrostade hasselnötter

  • 200 g hasselnötter
  • salt
  • kallpressad olja

Gör så här

  1. Bakad cheesecake
    Börja med att arrangera ett vattenbad: Häll upp vatten i en kastrull och sätt på medelvärme. Smält samman färskost och nougat i en bunke över vattenbadet. Rör om då och då med en slickepott. När det är helt smält, ta av från vattenbadet och rör ner äggen i blandningen och rör till en slät kräm. Häll upp smeten i en plastad form och baka av i ugnen på 100 grader i cirka 20 minuter.
  2. Smörkola
    Koka strösocker, ljussirap och grädde till 117 grader. Häll sedan ner i en matberedare och kör på låg hastighet. Montera ner smöret lite i taget, ha sedan i saltet. Låt stå några timmar kylen.
  3. Romsås
    Koka strösocker, sirap och vatten till en gyllenbrun karamell. Häll ner romen och låt sjuda i någon minut. Addera sedan smöret i omgångar under vispning. Servera varm
  4. Saltrostade hasselnötter
    Sätt ugnen på 150 grader. Vänd runt nötterna i lite kallpressad rapsolja och salta efter smak. Rosta sedan av i ugnen till en gyllenbrun färg.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept