Norrländsk tapas med tjäder, röding & ren

Norrländsk tapas med tjäder, röding & ren
Foto: Tv4

Norrländsk tapas med tjäder, röding & ren

Av: Tommy - Arvidsjaur

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

45 m

Tapas på norrländskt vis med skogsfågelsoppa, varmrökt röding med hjortronsås, kalix löjrom med tunnbröd och rökt renstek med pepparrotsvisp.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Skogsfågelsoppa

  • 2 bröstfiléer från en tjäder
  • 0,5 l buljong, kraftig, gjord på ren (eller vanlig oxbuljong)
  • 200 g kantareller
  • 2 krukor färsk timjan
  • 5 dl grädde
  • vitpeppar, svartpeppar, salt
  • 4 bitar vitlöksbröd

Varmrökt röding med hjortronsås

  • 100 g rödingfilé
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk hjortronsylt
  • 4 bitar tunnbröd

Rökt renstek med pepparrotsvisp

  • 8 msk Kalix löjrom
  • 0,5 rödlök
  • 4 msk crème fraîche
  • svartpeppar

Kalixlöjrom med rödlök och tunnbröd

  • 100 g rökt renhjärta
  • 4 msk vispgrädde
  • 4 msk pepparrotsvisp
  • svartpeppar

Gör så här

Skogsfågelsoppa

  1. Koka upp kraftig buljong, tillsätt grädden. Mal tjäder filéerna i en köttkvarn, bryn färsen i en stekpanna, salta och peppra efter smak.
  2. Sätt den bryntafärsen i buljongen tillsammans med timjan och kantareller som du förstekt.
  3. Mixa till en jämn soppa, tillsätt svartpeppar efter smak, gärna rikligt.
  4. Servera med vitlöksbröd.

Varmrökt röding med hjortronsås

  1. Blanda creme fraîche med hjortronsylt.
  2. Dela rödingfileén i 4 bitar och lägg upp tillsammans med såsen. Serveras med tunnbröd.

Kalixlöjrom med rödlök och tunnbröd

  1. Finhacka rödlöken, lägg upp en klick löjrom, crème fraîche och tunnbröd serveras till.

Rökt renstek med pepparrotsvisp

  1. Vispa grädden och tillsätt pepparrotsvispen, rör om och peppra. Servera skivor med renstek tillsammans med pepparrotsvispen.