Norrländsk förrättstallrik med fransk crudité

Norrländsk förrättstallrik med fransk crudité
Foto: TV4

Norrländsk förrättstallrik med fransk crudité

Av: Åsa - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

20 m

Förrätt med fyra komponenter - löjrom, rökt fisk, marinerade grönsaker och västerbottensost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 rökt fisk, i bitar (abborre eller sik)

Västerbottenostchips

  • 2 dl Västerbottensost, riven

Löjromssnaps

  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 bit salladslök, hackad
  • 4 msk löjrom, från Kalix
  • några strån gräslök, hackade

Pernodmarinerad cruditésallad

  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 100 g salladsärtor
  • 2 msk extra virgin olivolja (eller rapsolja)
  • 1 msk pernod
  • 1 msk honung
  • 0,5 citron, citronsaft och citronrasp
  • salt
  • peppar

Gör så här

Västerbottensostchips

  1. Lägg västerbottensosten i fyra högar på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 200 grader. När osten smält, bubblar och det börjar bli lite brunt i kanterna är det klart (ca 10 minuter). Ta ut och låt svalna.

Löjromssnaps

  1. Lägg gräddfil i botten, sen salladslök och till sist löjrom i ett snapsglas. Dekorera med gräslök.

Pernodmarinerad cruditésallad

  1. Ansa fänkålen och moroten, skiva den riktigt tunt på längden (hyvla med mandolin/osthyvel.) Ansa och strimla sugarsnapsen. Blanda oljan, Pernod, honung, citronsaft/-rasp och häll över grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Kan ligga och marinera en liten stund.
  2. Servera salladen i högar på tallriken och dekorera med fänkålsdillen. Lägg även en bit fisk, löjromssnaps och västerbottenchips på tallriken.