Nordstjärnan

Nordstjärnan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Nordstjärnan

7 ingredienser

Ett tips då du gräddar dessa och andra tunt kavlade kakor, t ex pepparkakor. Använd kalla plåtar annars blir det bubblor på de färdiggräddade kakorna.

Ingredienser

portioner stycken
  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker (rågad)
  • 2 äggulor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 äggvita, till pensling

Till garnering:

  • pärlsocker
  • sötmandel, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker vitt och pösigt. Använd gärna elvispens degkrokar.
  2. Tillsätt gulorna en i sänder och rör väl mellan varje.
  3. Arbeta sist in mjölet och forma en slät deg med händerna. Låt degen vila i kylen minst 1 timme.
  4. Förbered plåtar. Dela degen i mindre bitar och kavla en bit i sänder medan de övriga ligger i kylen.
  5. Kavla degen tunt och ta ut stjärnor med mått. Lägg dem på kalla plåtar. Pensla kakorna med uppvispad äggvita och strö på mandel och pärlsocker.
  6. Grädda kakorna gräddgula, ca 5 min. Kan frysas i folieform. Använd inte plastpåse, kakorna är spröda!