Nordafrikansk lammgryta med couscous

POPULÄRT
koket.se
Nordafrikansk lammgryta med couscous
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Nordafrikansk lammgryta med couscous

24 ingredienser

1 h 30 min

Mustig köttgryta gjord på lamm och grönsaker. Till serveras en couscous som är härligt fluffig. Zeina har valt lammfilé som går snabbt att tillaga. Vill du göra ett riktigt långkok väljer du i stället lammkött med ben.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammfilé
  • 2 gula lökar
  • 1 zucchini
  • 5 morötter
  • 5 potatisar
  • 1 sötpotatis
  • 1-2 chilifrukter
  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 4-5 msk tomatpuré
  • ca 1-1,5 l vatten
  • olja, till stekning

Kryddor

  • 2 kanelstänger (eller 1 tsk malen kanel)
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 2-3 lagerblad
  • 2 buljongtärningar (kött- eller kycklingbuljong)
  • salt
  • peppar
  • 5 msk olivolja
  • 8 dl couscous
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar. Skala, halvera och strimla löken. Skala och skär grönsakerna i stora bitar.
  2. Hetta upp olja i en stor gryta. Stek löken tills den får lite färg. Tillsätt kött och alla kryddor förutom lagerblad och buljongtärningar. Stek under omrörning tills köttet får färg.
  3. Rör ner tomatpuré och stek lite till. Häll över 1 liter hett vatten, smula i buljongtärningarna och tillsätt lagerbladen. Salta och peppra.
  4. Låt grytan koka upp, rör om och låt sedan puttra på medelvärme under lock ca 1 timme. Vänd i grönsaker, förutom zucchinin, samt avrunna och sköljda kikärtor när köttet nästan är klart och behöver ytterligare ca 30 minuters koktid. Späd eventuellt med mer vatten om grytan känns torr under tiden den kokar.
  5. När ca 15 minuter av koktiden återstår tillsätt zucchinin och fortsätt koka under lock.

Couscous

  1. Börja med att blanda 3 msk olivolja med couscousen. Blanda gärna med händerna och rör om tills allt har blandats samman.
  2. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull, häll ner couscousen och täck direkt med ett lock. Låt stå i 5-15 minuter.
  3. Fluffa sedan upp grynen med en gaffel. När grynen svalnat smular du till dem med fingrarna.
  4. Häll upp couscousgrynen på ett fat, arrangera grönsakerna, köttet och såsen snyggt över. Servera genast.