Norberts rabarberparfait på jordgubbs- och rabarberspegel med hasselnötskrokant

Fräsch och god vårdessert med rabarber och jordgubbar. Rabarber- och jordgubbsparfait med en gelé och hasselnötskrokant.

31 mars 2017

Du behöver

  • 300 g rabarberpuré
  • 100 g jordgubbspuré

Italiensk maräng

  • 330 g socker
  • 100 g vatten
  • 150 g äggvita
  • 350 g grädde, lättvispad

Jordgubbs- och rabarberspegel

  • 2-3 rabarberstänger
  • 2 blad gelatin
  • 1 l jordgubbar
  • 4 dl vitt sött vin
  • 0,5 vaniljstång
  • 50 g socker

Hasselnötskrokant

  • 200 g hasselnötter
  • 50 g socker
  • citronsaft
  • 1 klick smör

Gör så här

  1. Italiensk maräng
    Koka upp 300 gram socker med 100 gram vatten till 120-125 grader, när den är mellan 110-115 grader börja vispa äggvitan.
  2. Vispa äggvita med 30 g socker till ett hårt skum. Tillsätt den heta (120-125 grader) sockerlagen sakta, under omrörning, vispa den har svalnat av.
  3. Blanda fruktpurén med 150 g av den italienska marängen (det blir alltså marängmassa över)
  4. Lättvispa 350 gram grädde och rör försiktigt ner i smeten. Frys i formar.
  5. Rabarber- och jordgubbsspegel
    Skala rabarbern och skär den i tärningar. Rensa och skiva jordgubbarna.
  6. Karamellisera sockret lätt i en tjockbottnad gryta. Fyll på med vinet, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i grytan. Låt koka upp, lägg i rabarbern och det blötlagda gelatinet.
  7. Kyl ned i isvattenbad, lägg i jordgubbarna innan gelatinet stelnar. Lägg jordgubbs-och rabarbergelén i en kyld djup tallrik.
  8. Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader, gnugga sen av skalet.
  9. Karamellisera sockret i en tjockbottnad gryta, tillsätt hasselnötterna, lite färskpressad citronsaft, en klick smör.
  10. Häll ut nötterna på en oljad plåt, låt svala, krossa knäcken.
Kommentera receptet

Fler goda recept