Chapati med gryta på mungbönor

Chapati med gryta på mungbönor
Foto: TV4

Chapati med gryta på mungbönor

Av: Noah Likhaya

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Mungbönor på afrikanskt vis serverade med chapatibröd. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

  • 7 dl mungbönor
  • 1,4 l vatten
  • 1-2 gula lökar (eller röda)
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • olja, till stekning
  • färsk koriander

Chapati

  • 500 g rågsikt (eller vetemjöl)
  • 1,3 l vatten, ljummet
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g kokosolja, smält

Gör så här

  1. Skölj bönorna väl. Lägg bönorna i en gryta och tillsätt vattnet.
  2. Koka upp och sänk värmen. Koka i ca 30-40 minuter.
  3. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta och låt löken fräsa på svag värme 3-4 minuter.
  4. Tillsätt kryddorna och rör om.
  5. Häll sedan i mungbönorna och tillsätt 6 dl vatten. Låt koka upp.
  6. Koka sedan på svag värme i ca 15 minuter. Garnera med koriander.
  7. Chapati: Häll mjöl och salt i en skål. Tillsätt det ljumma vattnet och blanda till en mjuk deg. Degen ska släppa bunken.
  8. Tillsätt lite mer mjöl om det skulle behövas. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord tills den är smidig.
  9. Dela degen i 14 lika stora delar. Forma dom till runda bullar. Kavla sedan ut dom till runda, stekpannestora bröd.
  10. Lägg en liten klick cocosfett i en väl värmd stekpanna. Sänk värmen och lägg sedan i ett bröd åt gången och grädda i ca 1-1½ minut.
  11. Pensla bröden med lite cocosfett, vänd och grädda på andra sidan i 1-1½ minut tills dom är genomgräddade.
  12. Lägg nygräddade chapati på ett fat och täck med ungsfolie för att hålla dom varma medan du gräddar resten.
  13. Pensla stekpannan med lite cocosfett mellan varje omgång.