Gratinerad rödtunga

Gratinerad rödtunga
Foto: Jacob Grange
Nils mmolinder
Nils mmolinder

Gratinerad rödtunga

12 ingredienser

Att gratinera sin fisk är inte dumt!

Ingredienser

portioner
  • 800 g rödtunga
  • 200 g skalade räkor
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 dl fiskfond, ej koncentrerad
  • 1 dl parmesanost, riven

Pommes duchesse:

  • 1 kg mandelpotatis, skalad
  • 4 äggulor
  • 4 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka potatisen.
  2. Pressa den och tillsätt äggulor och smör. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  3. Smöra en panna och lägg i fisken och löken. Tillsätt vin, fond och salt.
  4. Sjud fisken under lock i ca 5 min.
  5. Sila över fonden i en annan kastrull. Koka upp och tillsätt 2 dl grädde. Låt koka ett par minuter och red eventuellt av såsen med lite maizena till önskad konsistens.
  6. Vispa 1 dl grädde och häll i såsen när den svalnat.
  7. Spritsa potatisen i en eldfast form.
  8. Lägg fisken i mitten och strö över räkor. Häll över såsen och toppa med parmesan.
  9. Gratinera på övervärme/grill tills potatisen fått fin färg.