Skärgårdssoppa med aioli

4

Du behöver

  • 300 g gädda, gös eller abborre i strimlor, helst 2 sorters fisk
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st morot i strimlor
  • 1 st fänkål i tunna skivor/strimlor eller ett par blekselleristjälkar i strimlor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 g finstött saffran
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vardera av hackad dill, gräslök och persilja
  • 7 dl fiskbuljong från tärning
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk musslor, ca 200 g
  • 200 g rensade räkor
  • salt, peppar från kvarn
  • Aioli:
  • 6 st skalade vitlöksklyftor
  • 1 st äggula
  • 2,5 dl olivolja
  • några droppar citronsaft
  • salt, peppar från kvarn

Gör så här

  1. Soppa: Värm oljan i en vid gryta. Lägg i allt utom tomater, kryddgrönt och skaldjur och låt det fräsa lätt utan att ta färg. Späd med vitt vin, fiskbuljongen och tomaterna. Låt puttra i ca 10 minuter.
  2. Smaka av med salt och peppar och lägg i det gröna kryddhacket och skaldjuren. Värm hastigt. Soppan får inte koka igen, sedan skaldjuren lagts i. Servera med en klick aioli.
  3. Aioli: Pressa ner vitlöksklyftorna i en bunke, tillsätt äggulan och rör om. Vispa i olja, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Om såsen blir alltför tjock tunnar man ut den med ca1 tsk ljummet vatten.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept