Skaldjurspaj med hollandaisesås

Skaldjurspaj med hollandaisesås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Skaldjurspaj med hollandaisesås

22 ingredienser

1h

Skaldjurpaj känns festligt och är enkelt att slänga ihop. Gör en hollandaisesås till så blir det extra lyxigt!

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör (eller margarin)
  • 0,5 dl matolja
  • 3 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 100 g färskrökt lax
  • 125 g ost, Emmenthaler eller grevé
  • 100 g skalade räkor
  • 1 förp musslor i vatten
  • peppar

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt

Hollandaisesås:

  • 3 äggulor
  • 300 g smör
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk citron, saft
  • salt
  • peppar
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Gör pajdegen: Häll mjölet och bakpulvret i en bunke och blanda om. Arbeta sedan in smöret och oljan tills blandningen är småsmulig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en hanterlig deg. Låt degen vila på svalt ställe minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Klä en pajform (cirka 24 centimeter i diameter) med degen. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter. Låt svalna.
  4. Tärna laxen och osten, häll bort vattnet från musslorna och varva med räkorna i pajskalet. Peppra.
  5. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med grädden, mjöken och lite salt. Slå äggstanningen över pajen och grädda sedan i 175 grader i cirka 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  6. Gör hollandaisesåsen under tiden: Smält smöret i en kastrull och tag det sedan från värmen. Vispa ihop gulor och vatten i en tjockbottnad rostfri kastrull. Vispa sedan på svag värme tills det blir ett vitt tjockt skum.
  7. Tag från värmen och vispa i smöret i små portioner, undvik bottensatsen. Smaksätt såsen med lite citron, salt och peppar och lite cayennepeppar.
  8. Servera pajen med hollandaisesåsen och finskuren isbergssallad.