Stekt fläsk med korngrynskaka och löksauté

Nils Emil Ahlin

Stekt fläsk med korngrynskaka och löksauté

20 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 500 g rimmat sidfläsk

Korngrynskaka:

  • 200 g krossade korngryn
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • timjan
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • smör

Löksauté

  • 4 gula lökar
  • 2 dl hönsbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar, från kvarn

Gör så här

  1. Korngrynskaka: Lägg korngrynen i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj av grynen. Koka grynen i buljongen tillsammans med den hackade löken. Koka tills korngrynen blivit mjuka.
  2. Häll av buljongen. Fräs korngrynen i lite smör i en panna tillsammans med äppeltärningarna. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Lägg korngrynen i en smord ugnssäker form.
  3. Vispa ihop ägg med mjölk till en äggstanning och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Slå äggstanningen över korngrynen och baka av i 175 grader varm ugn tills äggstanningen stannat, 30-45 minuter.
  4. Löksauté: Skala och skär löken i klyftor. Svetta klyftorna i lite olja, pressa i vitlök. När löken blivit nästan genomskinlig tillsätt hönsbuljong, tomatpuré, sirap och ättika. Låt det koka ihop och tjockna. Smaka av.
  5. Knaperstek fläsket. Dela korngrynskakan i portionsbitar. Lägg upp alltihop på varma tallrikar. Garnera eventuellt med färsk timjan.