Lutfiskpudding med skirat smör

Nils Emil Ahlin

Lutfiskpudding med skirat smör

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lutfisk
  • 0,5 kg mandelpotatis
  • 2 gula lökar, finhackade (små)
  • 0,5 savoykål

Sås:

  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 4 dl gräddmjölk
  • skånsk senap
  • salt
  • peppar, från kvarn

Äggstanning:

  • 4 ägg
  • 4 dl gräddmjölk
  • salt
  • peppar, från kvarn

Gör så här

  1. Koka lutfisken och låt den svalna av. Plocka fisken i mindre bitar och se till att alla ben och skinn kommer
  2. Bort. Skala och koka mandelpotatisen. Den kommer antagligen att mosa sig en aning, men det gör ingenting till den här rätten. Strimla kålen ganska grovt och koka den i lättsaltat vatten. Låt den rinna av.
  3. Fräs löken i lite smör utan att den tar färg.
  4. Koka såsen och smaksätt den med salt och peppar samt senap efter smak.
  5. Fördela potatisen i botten på en smord ugnssäker form. Lägg lutfisken och löken ovanpå och salta och peppra en aning. Ringla över såsen och lägg till sist på savoykålen.
  6. Vispa ihop ägg och gräddmjölk till äggstanningen. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen över och stick med en gaffel så att den fördelas jämt i formen. Grädda puddingen i 175 grader varm ugn
  7. Ca 15 minuter så att den får vacker färg. Täck formen med aluminiumfolie och sänk värmen till 130-140 grader. Fortsätt grädda tills äggstanningen stelnat, ca 45 min. Servera med s