Ungnsstekt hälleflundrafilé med västerbottensosttäcke

4 röster
4

Fina hälleflundrafiléer och väldoftande västerbottensost. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Visa mer
4

Du behöver

Hälleflundra:

  • 4 hälleflundrafiléer ca 150-200g
  • Västerbottensost
  • salt, peppar

RGs kalla TCP sås

  • 1 1/2 dl vatten
  • 4-5 msk crème fraiche
  • 50 g smör
  • 3 tsk pressad citron
  • 3 tsk tabasco
  • 2 tsk salt och peppar
  • 2 tsk socker
  • 3-4 nypor färsk pepparmynta

Gör så här

  1. Sås: Ta fram en kastrull. Häll vatten och crème fraiche i kastrullen med 25 g smör.
  2. Ta fram en mortel eller något som kan fungera som det. Häll citronen, tabascon, pepparmyntan, saltet, pepparn och sockret i den och rör om några gånger tills pepparmyntan börjar lukta underbart.
  3. Häll mortelns innehåll i kastrullen. Låt koka upp under sporadiska omrörningar.
  4. När det har kokat upp ta av kastrullen från pannan. Lägg i 25 g smör till och rör om tills såsen har svalnat.
  5. Serveras gärna med några färska blad basilika eller pepparmynta som garnityr.
  6. Hälleflundra: Sätt på ugnen på 175 grader över- och undervärme. Smöra en ugnsform.
  7. Ta fram filéerna, salta och peppra och sätt på en panna med smör på full fräs.
  8. Lägg filéerna med sidan utan skinn neråt i pannan. Låt vara tills dom har fått fin färg.
  9. Ta filéerna, lägg dom i ugnsformen med skinnsidan neråt. Strö över västerbottensosten efter vad ditt samvete tillåter.
  10. När osten är gyllenbrun är maten klar.
24 november 2008
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept