Ungnsstekt hälleflundrafilé med västerbottensosttäcke

Ungnsstekt hälleflundrafilé med västerbottensosttäcke
Foto: TV4

Ungnsstekt hälleflundrafilé med västerbottensosttäcke

Av: Niklas ”RG” Gustafsson

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Fina hälleflundrafiléer och väldoftande västerbottensost. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner

Hälleflundra:

  • 4 hälleflundrafiléer [ca 150-200 g]
  • Västerbottensost
  • salt
  • peppar

RGs kalla TCP sås

  • 1,5 dl vatten
  • 4-5 msk crème fraîche
  • 50 g smör
  • 3 tsk citron, pressad
  • 3 tsk tabasco
  • 2 tsk salt
  • peppar
  • 2 tsk strösocker
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Sås: Ta fram en kastrull. Häll vatten och crème fraiche i kastrullen med 25 g smör.
  2. Ta fram en mortel eller något som kan fungera som det. Häll citronen, tabascon, pepparmyntan, saltet, pepparn och sockret i den och rör om några gånger tills pepparmyntan börjar lukta underbart.
  3. Häll mortelns innehåll i kastrullen. Låt koka upp under sporadiska omrörningar.
  4. När det har kokat upp ta av kastrullen från pannan. Lägg i 25 g smör till och rör om tills såsen har svalnat.
  5. Serveras gärna med några färska blad basilika eller pepparmynta som garnityr.
  6. Hälleflundra: Sätt på ugnen på 175 grader över- och undervärme. Smöra en ugnsform.
  7. Ta fram filéerna, salta och peppra och sätt på en panna med smör på full fräs.
  8. Lägg filéerna med sidan utan skinn neråt i pannan. Låt vara tills dom har fått fin färg.
  9. Ta filéerna, lägg dom i ugnsformen med skinnsidan neråt. Strö över västerbottensosten efter vad ditt samvete tillåter.
  10. När osten är gyllenbrun är maten klar.