Nikkei Chirashi-sushi - regnbåge, fjällröding, forellrom, citron och avokado

Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Nikkei Chirashi-sushi - regnbåge, fjällröding, forellrom, citron och avokado

37 ingredienser

Gör sushi som proffset Erik Videgård!

Ingredienser

portioner4 - 6

Anticucho-marinad

  • 2 msk aji panca pasta
  • 2 msk aji amarillo pasta
  • 2 msk japansk soja
  • 4 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Wasabi- och citroncrème

  • 5 msk Kewpie majonnäs
  • 5 msk crème fraîche
  • 1 msk wasabipasta
  • citronsaft
  • salt

Sushiris

  • 450 g sushiris
  • 550 g vatten
  • 100 g sushivinäger (färdigblandad)

Tamago (omelett)

  • 6 ägg
  • 0,5 tsk dashipulver
  • 1 msk mirin
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk japansk soja
  • salt
  • rapsolja, till stekning

Servering

  • 1 citron, i skivor
  • rapsolja, till fritering
  • 1 röd chilifrukt, skuren diagonalt
  • 12 sockerärtor
  • 200 g regnbåge
  • 200 g fjällröding
  • 1 tsk mirin
  • 1 tsk japansk soja
  • 40 g forellrom
  • 0,5 gurka, utan kärnor
  • 0,5 avokado
  • 10 shisoblad
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk gräslök, finhackad

Gör så här

Anticucho-marinad

  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Den håller en vecka i kylen.

Wasabi- och citroncrème

  1. Vispa ihop ingredienserna och smaka av med citron och salt. Håller en vecka i kylen.

Sushiris

  1. Skölj riset noggrant och låt riset svälla i vatten en timme. Sila av riset och mät upp rätt mängd vatten i en kastrull med lock, häll tillbaka riset i kastrullen. Koka upp riset med locket på, när det kokar sänk värmen till lägsta och fortsätt sjuda utan att öppna locket.
  2. När vattnet är borta (efter ca 15 minuter) ta av kastrullen från värmen och låt stå ytterligare 20 minuter utan att ta av locket. Lägg riset i en form av trä eller porslin och låt det svalna till ca 50 grader.
  3. ”Skär” ner sushivinägern med en plast eller träsked, håll riset ljummet under en handduk tills det ska användas.
  4. Får du ris över kan du kyla det och sedan värma det försiktigt i mikrovågsugn.

Tamago omelett

  1. Riktig tamago görs i en rektangulär panna och tar ett tag att lära sig, kolla gärna en video på YouTube för att få till det. Här kommer en enkel variant:
  2. Vispa ihop samtliga ingredienser utan att få in för mycket luft i smeten
  3. Häll smeten i en välsmord ugnsform och baka i ugn på 100 grader till smeten ”stannat” Låt svalna och skär upp i kuber.

Citron

  1. Stek i torr panna på bägge sidor tills du får en rostad yta

Chili

  1. Fritera i 140 grader varm olja utan att brännas, låt rinna av på hushållspapper.

Regnbåge

  1. Skär fisken i 2 cm kuber. Blanda med Aniticuchomarinaden i 20 minuter. Lägg kuberna i en torr ugnsform och bränn av dem med en brännare tills kanterna svartnar (alternativt rosta i torr panna).

Fjällröding

  1. Skär fisken i 2 cm kuber.

Shisoblad

  1. Rulla ihop bladen och strimla dem tunt.

Forellrom

  1. Blanda mirin och soja med forellrommen

Gurka, avokado, sockerärtor

  1. Skär gurka och avokado i 1 cm kuber. Strimla sockerärtor tunt på diagonalen.

Servering

  1. Blanda lite av regnbågen med de rostade sesamfröna så att fisken bryts upp, blanda ner i riset.
  2. Bottna ett fat med riset.
  3. Sprid ut ingredienserna ovanpå riset, avsluta med sockerärter, gräslök, forellrom, friterad chili och lite rostade sesamfrön
  4. Servera med wasabi- och citroncrèmen vid sidan,