Varm lammsallad med mynta och granatäpple

0 röster
8

Du behöver

 • 1 lammbog (ca 2.5 kg)
 • 4 schalottenlökar, oskalade, halverade
 • 6 vitlöksklyftor
 • 1 morot, skalad, halverad
 • havssalt
 • 5 dl kokande vatten
 • 1 dl mynta (liten), färsk, hackad
 • 1 granatäpple

Gör så här

 1. Värm ugnen till 140°.
 2. Bryn lammbogen med den feta sidan neråt i en gryta på spisen eller i en stor långpanna. Ta upp den när den är vackert brun på mitten och ställ den åt sidan medan du snabbt steker grönsakerna. Lägg dem bara i grytan – du behöver inte lägga i något stekfett – strö på salt och stek dem försiktigt i ett par minuter. Häll på vattnet och lägg tillbaka lammet, den här gången med den feta sidan uppåt. Låt vätskan i grytan börja bubbla, lägg på ett lock av folie och ställ in grytan i ugnen.
 3. Nu kan grytan stå i ugnen medan du sover. Om jag ställer in lammet i ugnen precis innan jag går och lägger mig så är det perfekt till lunch följande dag. Vid den temperaturen kan det inte hända så mycket med lammet om du låter det stå lite mer eller lite mindre.
 4. Timme innan du ska äta tar du upp lammbogen ur grytan och lägger den på ett stort fat eller en stor skärbräda – inte för att den behöver skäras för nu är den alldeles sönderkokt och faller i bitar bara du nuddar vid den med en gaffel. Det här är bästa sättet att hantera lammbog: den är billigare än steken och smaken är starkare, bättre, mera lamm.
 5. Dra isär köttet med två gafflar på ett stort fat. Strö på mer havssalt och lite färsk hackad mynta, dela sedan granatäpplet på mitten och lägg i kärnorna från den ena halvan. Det är lätt: det finns ett enkelt trick som innebär att du aldrig behöver bekymra dig om att peta ut varenda liten kärna med hjälp av en säkerhetsnål. Håll helt enkelt granatäpplet ovanför tallriken, ta en träslev och börja banka på den rundade sidan. Det dröjer några sekunder innan det händer någonting, men hav tålamod. Efter en liten stund börjar de röda, genomskinliga och saftiga kärnorna regna ner. Ta den andra halvan och pressa ut den otroligt rosa juicen över de varma köttstrimlorna. Ställ fatet på bordet.
 6. Om det inte är säsong för granatäpplen kan du i stället ta granatäppelsirap (ungefär en matsked som späds med samma mängd vatten), som finns att köpa i invandraraffärer eller helt enkelt använda citronsaft och kanske lite finrivet skal.
15 november 2007

Laddar fler recept