Linguine med vitlöksolja och pancetta

15 november 2007
2

Du behöver

  • 2 msk olivolja smaksatt med vitlök
  • 250 g pancetta eller bacon
  • 250 g linguine

Gör så här

  1. Värm ugnen till 240 grader. Fyll en stor kastrull med vatten och låt det koka upp. När det håller på att värmas upp häller du vitlöksoljan i en ugnsfast form, jag brukar använda en emaljerad från Le Creuset, 30 x 20 cm stor. Ta bort svålen från pancettan och lägg den i formen (för att rinna av, det ska bli så mycket köttsaft som möjligt), tärna resten av pancettan och lägg kuberna i oljan, rör om med fingrarna så att de blir jämnt täckta. När vattnet kokar ställer du formen i ugnen, saltar vattnet och lägger i pastan, som tar ungefär 10 minuter att koka. När pastan är klar låter du den rinna av, sparar en skvätt kokvatten och tar ut pancettaformen ur ugnen. Häll ner linguinen i formen och rör om. Tillsätt lite av pastavattnet, droppe för droppe, om du vill ha det lite fuktigare. Det är det hela. Jag tycker att det är godast utan parmesan, men strö gärna på lite grovklippt persilja, om du vill, det passar bra till.
  2. Bra pancetta är svår att få tag på (titta i delikatessdisken), så om du lyckas är det lika bra att köpa ett par bitar på ca 250 g med en gång. Frys in dem separat och ta ut biten ur frysen på morgonen samma dag som den ska användas. När du kommer hem från jobbet ligger den där härliga randiga italienska baconbiten klar att användas.
  3. Du kan använda vilken pasta du vill, det är bara det att linguine (en lång pasta som är bredare än spaghetti och tjockare än tagliatelle) är min favorit. Därför är det en bra anledning för mig att ta med den här.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept