Niclas Wahlgren om sitt matintresse

Niclas Wahlgren om sitt matintresse

Niclas Wahlgren är mest känd som artist, men faktum är att han har varit kocklärling och har ett gediget matintresse. I Förkväll vill han inspirera tittarna och laga mat som man enkelt kan svänga ihop själv i sitt eget kök.
- Man behöver inte ha svart bälte i matlagning för att göra god mat, säger Niclas Wahlgren.

Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Jag tror att det började med att vi syskon ofta fick laga mat till oss själva när vi var små eftersom mamma och pappa var borta på kvällarna. Min storebror lagade alltid samma rätt, men jag började experimentera lite och fick jättemycket uppskattning för det. Den enda femma jag fick i skolan var i matlagning! När andra killar köpte ”Fibban” så köpte jag mattidningar.

Hur kom det sig att du blev kocklärling?
– Jag praoade på restaurang i nian och tyckte att det var ett roligt yrke och valde mellan att bli ingenjör eller kock. Jag fortsatte efter skolan och gick som kocklärling i flera månader, men det var ett hårt liv med långa arbetsdagar och jag bestämde mig för att det skulle vara världens bästa hobby istället för mitt yrke. Jag har alltid lagat väldigt mycket mat, jag tycker om att blanda olika nationaliteter och jag äskar verkligen mat!

Vad tycker du är roligast med att laga mat?

– Att det inte finns några regler, man ska inte vara rädd för att prova, om man misslyckas så är man bara ett steg närmare att lyckas. Det är trots allt bara mat det handlar om, det är inte hela världen om det fallerar, man kan försöka att se till att man inte har gäster just den gången som man provar nytt bara…

Vad krävs för att man ska bli en bra kock?

– Smaklökar. Smaka alltid på maten! De är nog det bästa råd man kan ge till någon som lagar mat, om maten inte smakar så stoppa i mer kryddor och smaksättare. Och ta bara sådant som du själv gillar, om du inte gillar kryddpeppar till exempel så ta svartpeppar istället. Om man är en bra kock eller inte beror inte på om man vet utantill hur man gör Boeuf Bourguignon, det kan man alltid läsa sig till. Hemligheten sitter i kryddningen och jag är jädrigt bra på att krydda!

Vad lagar du för mat i Förkväll?
– Jag vill inspirera folk och få dem att våga prova, man behöver inte ha svart bälte i matlagning för att laga god mat, det räcker med att man har viljan! Jag kommer att kasta mig mellan olika nationaliteter och kryddningar och jag hoppas att tittarna ska bli sugna att laga det jag gjorde, men kanske på sitt egna sätt.

Vad har du alltid hemma i din kyl?
– Jag har alltid alla basvaror och färska kryddor från mitt egna kryddland. Eftersom jag lagar mycket thaimat har jag alltid också fisksås, citroner, lime, chili och vitlök.

Vad är den största fördomen som du har hört om mat?
– Att barn är ovana vid smaker och att man måste vara försiktig. Barn älskar surt och andra smaker och därför ska man inte vara rädd för att krydda med lime, chili och låta dem smaka olika saker. Man behöver inte köra thaistarkt, men barn gillar kryddor! Låt falukorv och makaroner, hur gott det än är, tillhöra den mat man åt förr.

Vem (nu levande eller död person) skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du bjuda på?
– Jag skulle vilja bjuda alla byggjobbare på Trivselhus på middag så att de bygger mitt hus så att det blir färdigt i tid och bra, utan sneda väggar. De behöver stadigt käk, så det blir en egengjord pyttipanna med lammkorv, rökt skinka, grova potatisar och dijonsenap. Och så serverar jag en schyst lagerpilsner till det.