Fläskfilé med plommonglace och hasselbackspotatis

Niclas Wahlgren

Fläskfilé med plommonglace och hasselbackspotatis

17 ingredienser

Lika gott till fest som till vardags! /Niclas Wahlgren

Börjar fläskfilén bli för bränd innan den är färdig så efterstek den klar i ugn inlindad i folie. Skär ett jack i mitten så ser du hur länge den har kvar.

Magnus Svenssons dryckestips

Santa Ines Reserva Cabernet Carmenère 3-l Box Artikelnummer 6283 - 199 kr (Central Valley, Chile) årgång 2007.
Ursprungstypiskt stöddigt vin med svarta vinbär på doften och kryddiga fattoner. Ett bra allround vin som passar perfekt till köttbiten med fruktiga och syrliga tillbehör som en plommon glace eller varför inte balsamico vinäger.

L'Avenir Stellenbosch Classic Artikelnummer 22018 – 89 kr (Stellenbosch, Sydafrika) årgång 2008
Ett fruktigt och smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av svarta körsbär, mörk choklad, kryddor och färska örter. Vinet passar utmärkt till smakrika rätter av fläskfilé samt lagrade hårdostar, exempelvis gruyère.

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskfilé
  • 12 potatisar
  • 6 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 msk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 1 spanskpeppar, urkärnad och hackad
  • 200 g plommon, urkärnade och hackade [ca 4 dl]
  • 1-2 msk majsstärkelse, till redning
  • salt

Gör så här

Plommonglace

  1. Smält sockret till en ljus karamell.
  2. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och koka i 10 minuter.
  3. Mixa glacen till en slät sås med en handmixer.
  4. Rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens. Smaka av med salt.

Fläskfilén

  1. Gnid in fläskfilén med salt och peppar.
  2. Stek den sakta runt om i panna med olivolja och smör i ca 20 minuter, beroende på tjocklek.
  3. Pensla fläskfilén med plommon glacen den sista minuten.

Hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen och skär ett par djupa skåror i den.
  2. Smält smör i en liten kastrull och rulla runt potatisarna i smöret.
  3. Lägg upp potatisen i en form och ställ in i ugnen i 20 minuter.
  4. Ta ut formen och salta och häll på ströbrödet.
  5. Sätt in i ugnen ytterligare 15 minuter. Pensla med smör då och då.
  6. Resten av plommonglacen ställs på bordet och används som sås.