Brännvinsbord

Brännvinsbord
Foto: TV4
Niclas Wahlgren
Edward Blom
Niclas Wahlgren
Edward Blom

Brännvinsbord

29 ingredienser

Ett klassiskt brännvinsbord uppdukat av Edward Blom och Niclas Wahlgren i Fest hos Bagge Wahlgren.

Recept:
Gubbröra
Sillsallad
Ren med pepparrot

Ingredienser

Brännvinsbord innehåll

  • knäckebröd, gärna av surdeg
  • smör (gärna hemmagjort)
  • Västerbottensost
  • prästost
  • kryddost
  • gräddost
  • fläsk
  • malen kryddpeppar
  • salvia
  • sillsallad av saltsill
  • rökig prickigkorv
  • rökt lax (eller rimmad eller gravad lax)
  • prickig korv
  • gul lök, hackad (ett fat)
  • gurka
  • rödbeta
  • sardeller
  • små korvar
  • saltad rättika, skivad
  • fårfiol
  • spickeskinka
  • Gubbröra
  • oxtunga, kall, skivad
  • rökt anka
  • hackbiffar, kalla
  • inlagd gurka
  • långsmala fiskar i gelé (eller rökta)
  • rökt renkött
  • inlagd strömming

Gör så här

  1. Duka upp knäckebröd, ett kraftigt mjukt rågbröd gärna av surdeg, ett riktigt gott smör (gärna hemgjort) och några rumstempererade svenska, grynpipiga ostar, typ Västerbotten, präst-, krydd- eller gräddost.
  2. Stek fläsk och servera det kallt, ev. kryddat med lite kryddpeppar eller salvia
  3. Komplettera med någon sorts sill – sillsallad av saltsill är mest klassisk, men en burk inlagd sill går också bra, även om den först dök upp under det sena 1800-talet. Ställ fram några sorters riktigt gott öl, samt minst tre sorters, traditionellt kryddat brännvin – helst i kristallkaraffer (eller om ni möjligen har en brännvinskantin).
  4. Utöka med valfritt antal av följande komplement: gammeldags rökig, prickig korv; rökt, rimmad eller gravad lax; ett fat med hackad lök, gurka och rödbetor; sardeller; små korvar; skivad, saltad rättika; fårfiol; spickeskinka; gubbröra; ett fat med finhackad lök; kall, skivad oxtunga; rökt anka; kalla hackbiffar med lök och inlagd gurka; feta, långsmala fiskar (inkokta, rökta eller i gelé); rullar av rökt renstek med pepparotsvisp i och inlagd strömming.