Duka upp knäckebröd, ett kraftigt mjukt rågbröd gärna av surdeg, ett riktigt gott smör (gärna hemgjort) och några rumstempererade svenska, grynpipiga ostar, typ Västerbotten, präst-, krydd- eller gräddost.
Stek fläsk och servera det kallt, ev. kryddat med lite kryddpeppar eller salvia
Komplettera med någon sorts sill – sillsallad av saltsill är mest klassisk, men en burk inlagd sill går också bra, även om den först dök upp under det sena 1800-talet. Ställ fram några sorters riktigt gott öl, samt minst tre sorters, traditionellt kryddat brännvin – helst i kristallkaraffer (eller om ni möjligen har en brännvinskantin).
Utöka med valfritt antal av följande komplement: gammeldags rökig, prickig korv; rökt, rimmad eller gravad lax; ett fat med hackad lök, gurka och rödbetor; sardeller; små korvar; skivad, saltad rättika; fårfiol; spickeskinka; gubbröra; ett fat med finhackad lök; kall, skivad oxtunga; rökt anka; kalla hackbiffar med lök och inlagd gurka; feta, långsmala fiskar (inkokta, rökta eller i gelé); rullar av rökt renstek med pepparotsvisp i och inlagd strömming.