Räk-curry från Durban

Räk-curry från Durban
Foto: TV4/ Erika Englund

Räk-curry från Durban

Av: Nic - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

En riktig festgryta med räkor och heta smaker.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Dryck:
Kanonkop Kadette (rött)
KWV Chêne (vitt)

Nic från Stockholm lagade även:
Carpaccio på strutsfilé
Malvapudding med Amarulaglass

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner

Del 1

  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk korianderfrö
  • olja
  • 1 chilifrukt
  • 3 gula lökar
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 grön paprika, hackad
  • 2 lagerblad
  • 2 kanelstänger

Del 2

  • 3 tomater, hackade
  • 2 tsk vitlök, finhackad
  • 2 tsk färsk ingefära, hackad
  • 3 tsk garam masala
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 krm malen gurkmeja
  • jätteräka, tinade
  • salt
  • färsk koriander, till garnering

Tillbehör

  • kokos, riven
  • banan, skivad
  • gul lök, hackad, blandat med hackade tomater
  • Mrs. Balls chutney
  • papadum
  • 4 port ris, kokt

Gör så här

Räkcurry

  1. Stek alla ingredienser under del 1 tills löken och paprikan är lätt genomskinliga.
  2. Addera tomater och ingredienser under del 2 och rör tills allt släpper från pannan.
  3. Puttra i en timme eller mer tills allt är väl blandat, addera sedan lite vatten. Koka riset under tiden samt hacka lök och tomater och blanda.
  4. Lägg i räkorna och salta enligt smak, två minuter innan maten serveras.
  5. Strö över korianderblad.
  6. Servera räkcuryn med tillbehören; hackade och blandade lökar och tomater, skivad banan, riven kokos, Mrs Ball’s chutney, ris och papadum.