Räk-curry från Durban

1 röst
4
Räk-curry från Durban
Foto: TV4/ Erika Englund

En riktig festgryta med räkor och heta smaker.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


Dryck:
Kanonkop Kadette (rött)
KWV Chêne (vitt)

Nic från Stockholm lagade även:

Carpaccio på strutsfilé


Malvapudding med Amarulaglass



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Del 1

  • 1 st stjärnanis
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderfrön
  • olja
  • 1 st chilifrukt
  • 3 st gula lökar
  • 1 st paprika, röd, hackad
  • 1 st paprika, grön, hackad
  • 2 st lagerblad
  • 2 st kanelstång

Del 2

  • 3 st tomater, hackade
  • 2 tsk vitlök, finhackad
  • 2 tsk ingefära, färsk, hackad
  • 3 tsk masala
  • 1 nypa cajennpeppar
  • 1 nypa gurkmeja
  • jätteräkor, tinade
  • salt
  • koriander, färsk, till garnering

Tillbehör

  • riven kokos
  • banan, skivad
  • hackad lök blandat med hackade tomater
  • Mrs. Balls Chutney
  • papadums
  • 4 portioner ris, kokt

Gör så här

  1. Räkcurry
    Stek alla ingredienser under del 1 tills löken och paprikan är lätt genomskinliga.
  2. Addera tomater och ingredienser under del 2 och rör tills allt släpper från pannan.
  3. Puttra i en timme eller mer tills allt är väl blandat, addera sedan lite vatten. Koka riset under tiden samt hacka lök och tomater och blanda.
  4. Lägg i räkorna och salta enligt smak, två minuter innan maten serveras.
  5. Strö över korianderblad.
  6. Servera räkcuryn med tillbehören; hackade och blandade lökar och tomater, skivad banan, riven kokos, Mrs Ball’s chutney, ris och papadum.
10 januari 2011

Fler goda recept